Computer Awareness Quiz

Home/Quiz/Computer Awareness Quiz
Computer Awareness Quiz 2017-04-27T10:19:13+00:00

Computer Awareness Quiz

Ques 1. In Microsoft Word document, grammar error is underlined by which colour?

  1. Pink
  2. Blue
  3. Green
  4. Red
  5. Yellow

Ans: Green

Ques 2. For the decimal number 12, which of the following binary number is used?

  1. 1110
  2. 1101
  3. 1011
  4. 1100
  5. 1111

Ans: 1100   

Ques 3. How many terabytes is equal to 1 Petabyte?

  1. 1204
  2. 1024
  3. 1024
  4. 1024
  5. other than the given options

Answer: 1024

Ques 5.  How your computer will run and how it will process the information is controlled by?

  1. Operating system
  2. Motherboard
  3. Protocol
  4. Interface
  5. Application suite

Answer: Operating system

Ques 6. Which component of the motherboard is used to travel the information?

  1. Chip
  2. ALU
  3. Bus
  4. Port
  5. CMOS

Answer: Bus

Ques 7. An Output device is

  1. Scanner
  2. Mouse
  3. Microphone
  4. Plotter
  5. Keyboard

Answer: Plotter

Ques 8. On which number system, mainframe computer works?

  1. binary
  2. octal
  3. hexadecimal
  4. Decimal
  5. Both 3 and 4

Answer: binary

Ques 9. 601 error code identifies as:

  1. Motherboard problem
  2. Floppy drive problem
  3. ALU problem
  4. Hard disc problem
  5. Other than the given options

Ans:  Floppy drive problem

Ques 10. What is the example of telecommunications device?

  1. Scanner
  2. Printer
  3. Modem
  4. Joystick
  5. Window 10

Ans: 5  Modem

Ques 11  For short ­ term data storage, Which component is used?

  1. Hard disc
  2. DVD
  3. RAM
  4. ROM
  5. Both 1 and 4

Ans:  RAM

Ques 12. How to insert a blank field in a word file?

  1. Alt + F10
  2. Ctrl + F9
  3. Shift + F9
  4. Alt + F 9
  5. Ctrl + F10

Ansr :  Ctrl + F9

Ques 13. An application software is ____?

  1. Control Panel
  2. Windows ­ XP
  3. Control panel
  4. Windows­8
  5. Microsoft Excel

Ans:  MS Excel

Ques. 14 Which key is used to refresh our window?

  1. F4
  2. F6
  3. F5
  4. F8
  5. F1

Ans. F5

Ques. 5 Which function is used to return system files from an earlier point, when the system was running properly?

  1. Retrieve
  2. Restore
  3. Re-Access
  4. Segmenting
  5. Other than the given options

Ans: Restore

Ques 16  The ‘LSI’ stand for?

  1. Local Scale Integration
  2. low Scale Integration
  3. Large scale Integrated
  4. Low scale Integrated
  5. Logical Scale Integration

Ans: Large scale Integrated

 

Ques 17. Shortcut command is used to perform the undo operation is ___ ?

  1. CTRL + Z
  2. CTRL + N
  3. CTRL + O
  4. CTRL + S
  5. CTRL + P

 

Ans. CTRL + Z

Ques 18. Which feature is used to rotate the text in any direction?

  1. Alignment
  2. Text box
  3. Formatting
  4. None of these
  5. Text rotation

Ans. Text Rotation

Ques 19.  In a Word document, which of the following menu contains the options to add symbols.

  1. Insert
  2. Home
  3. Review
  4. View
  5. Mailing

 

Ans. Insert

Ques 20. Which of the following format, you can select to save a document in a previous Word version?

  1. Word 97-2003 Document
  2. None of these
  3. Word Template
  4. Open Document Text
  5. XPS Document

Ans. Word 97-2003 Document

Ques 21. In Excel,  before a numeric value which of the following symbols is used so that it can be treated as a labelled value?

  1. ’ (apostrophe)
  2. ” (quote)
  3. _ (underscore)
  4. = (equal)
  5. None of these

Ans. ‘ (apostrophe)

Ques 22. In Excel, a cell range is represented by using which among the following sign?

  1. forward slash
  2. comma
  3. semicolon
  4. colon
  5. None of these

Ans. Colon

Ques 23. Bidirectional data transmission is provided by which communication mode?

  1. Half Duple
  2. Simplex
  3. Full Duplex
  4. Both (1) and (3)
  5. None of these

Ans. Both (1) and (3)

Ques 24. The topologies with the highest reliability are?

  1. Mesh topology
  2. Bus topology
  3. Ring topology
  4. Star topology
  5. None of these

Ans. Mesh Topology

Ques 25. Which of the following committees guides the progression of the TCP/IP suite and the Internet?

  1. IEEE
  2. IAB
  3. ITC
  4. IP
  5. JPEG

Ans. IAB

Ques 26. In the TCP/IP protocol suite, how many layers are there?

  1. 5
  2. 7
  3. 6
  4. 3
  5. 4

Ans. 4